Juleopskrifter

PÅ en ny og lækker måde

Det er tid til at pifte den traditionelle julefrokost lidt op, det mener i hvert fald varehuschef Morten Bonnerup Bjerrum fra Kvickly. Her får du tre lækre opskrifter fra coop.dk, der vil tilføre et frisk pust til årets festlige måltider og samtidig få tænderne til at løbe i vand.

Juleopskrifter

PÅ en ny og lækker måde

Det er tid til at pifte den traditionelle julefrokost lidt op, det mener i hvert fald varehuschef Morten Bonnerup Bjerrum fra Kvickly. Her får du tre lækre opskrifter fra coop.dk, der vil tilføre et frisk pust til årets festlige måltider og samtidig få tænderne til at løbe i vand.

 

havtornsild-1080_1080

Sild med havtorn

Sild med havtorn er et friskt og velsmagende supplement til de klassiske julesild. Nyd denne lækre variant med en skive nybagt rugbrød – og husk at gøre plads til en ekstra mad, for sild med havtorn kan være vanedannende.

 

Ingredienser:

Til 4 personer skal du bruge

300 g marinerede sildefileter (drænet vægt)

200 g havtorn

0.8 dl sukker

0.5 tsk. Gurkemeje

1 spsk. Vand

Salt

Peber

 

Til servering:

1 løg skåret i ringe

Frisk dild

Creme fraiche

Rugbrød

 

Sådan gør du:

  • Hæld havtorn, sukker, gurkemeje og vand i en gryde og kog blandingen op.
  • Lad blandingen koge ved god varme i 3-4 fire minutter og sluk for blusset.
  • Smag lagen til med salt og peber, og lad den køle af ved stuetemperatur – dette får lagen til at tykne.
  • Mens lagen køler af, dupper du sildefileterne tørre med køkkenrulle og skærer dem ud i mundrette bidder.
  • Herefter vender du sildebidderne i marinaden og serverer hele herligheden toppet med creme fraiche, løgringe og frisk dild.

Sild med havtorn

Sild med havtorn er friskt og velsmagende og en sjov og lækker variant til de mere traditionelle julesild. Nyd på friskt rugbrød og gør plads til en ekstra mad, da sild med havtorn er vanedannende.

Fremgangsmåde

  1. Sådan gør du

    Hæld havtorn, sukker, gurkemeje og vand i en gryde og kog det op.

  2. Lad det koge ved god varme i 3-4 minutter og sluk for blusset. Lagen tykner når den køles af.

  3. Smag lagen til med salt og peber og lad den køle af ved stuetemperatur inden silden tilsættes.

  4. Skær sildefileterne ud i mundrette bidder, og dup dem tørre med lidt køkkenrulle.

  5. Vend dem i marinaden med havtorn, og server sildene toppet med creme fraiche, løgringe og frisk dild.

Tarteletter på en ny og lækker måde

Denne klassiker i nye klæder kan pifte ethvert julebord op. De sprøde jordskokker og asparges giver et godt bid sammen med den knasende butterdejsskål får du en himmelsk mundfuld, der får julehumøret til at stige.

Ingredienser:

Til 4 personer skal du bruge

150 g jordskokker

2 spsk. smør

125 g kantareller

125 g kejserhatte

125 g brune champignon

2 stk. skalotteløg

2 dl. piskefløde

1 bundt grønne asparges

Salt

Peber

 

Til servering:

8 stk. tarteletter

1 håndfuld kørvel

2 stilke bredbladet persille

 

Sådan gør du:

  • Skyl jordskokkerne og skær dem ud i mindre tern (ca. 1×1 cm).
  • Smelt den ene spsk. smør i en pande med høj kant. Rist herefter jordskokkerne ved høj varme i ca. 5 minutter til, de er gyldne og møre – men de skal stadig have en smule bid. Hæld jordskokkerne fra panden og stil dem til side.
  • Rens svampene og skær dem i mindre stykker.
  • Pil og hak løget fint.
  • På samme pande som jordskokkerne er ristet på, smelter du nu den anden spsk. smør og kommer løgene på.
  • Steg løgene i et par minutter ved middelvarme uden, de tager farve.
  • Tilsæt svampene og steg dem sammen med løgnene yderligt et par minutter.
  • Tilsæt fløden og kog det hele i 5-10 minutter til du har en cremet masse.
  • Skyl de grønne asparges, skær dem ud i mindre stykker og tilsæt dem stuvningen i et minuts tid. Smag til med salt og peber.

 

Servering:

  • Lun tarteletterne i ovnen efter pakkens anvisning.
  • Skyl og hak kørvel og persille.
  • Fordel fyldet i de lune tarteletter og pynt med krydderurter

vegan-tarteletter-1080_1080
julemad-6

Gløgg på den kølige måde

Når tørsten begynder at melde sig hen over alle de lækre juleretter, så er denne læskende, liflige æblegløgg-cocktail det perfekte bud på en jule-cocktail eller måske en velkomstdrink så, gæsterne kommer i julestemningen fra første minut. Du kan sagtens lave en alkoholfri udgave af cocktailen så, alle kan være med.

 

Ingredienser:

Til 1 person skal du bruge

Isterninger

4 cl. æblemoster

2 cl. Gløggsirup

4 cl. Calvados

Mousserende cider eller vin.

 

Til gløggsirup skal du bruge

150 g rørsukker

100 g vand

100 g æblejuice

2 stk. kanelstænger

4 stk. stjerneanis

10 hele nellike
8 stk. kardemommekapsler

 

Sådan gør du:

Først laver du din egen gløggsirup, den kan du sagtens lave i god tid. Kog rørsukker, vand, æblejuice og alle krydderierne op i en gryde. Lad det simre under lå i 20 minutter. Tag gryden af varmen og lad blandingen køle af.

 

Servering:

Fyld en shaker med masser af isterninger. Tilsæt æblemost, gløggsirup og Calvados. Ryst grundigt. Hæld blandingen i glas og top med mousserende cider eller vin. Pynt med nelliker eller kanelstænger.

Fremgangsmåde

  1. Gløggsirup

    Gløggsirup: Kog rørsukker, vand, æblejuice og krydderier op i engryde, og lad det simre under låg i 20 minutter. Afkøl.

  2. Servering

    Servering: Fyld en shaker med masser af isterninger, og tilsætæblemost, gløggsirup og calvados. Ryst grundigt. Hæld blandingeni glas, og top med mousserende cider eller vin.

  3. Voila!

julemad-6

Æblegløgg-cocktail

Sild med havtorn er friskt og velsmagende og en sjov og lækker variant til de mere traditionelle julesild. Nyd på friskt rugbrød og gør plads til en ekstra mad, da sild med havtorn er vanedannende.

Fremgangsmåde

  1. Gløggsirup

    Gløggsirup: Kog rørsukker, vand, æblejuice og krydderier op i engryde, og lad det simre under låg i 20 minutter. Afkøl.

  2. Servering

    Servering: Fyld en shaker med masser af isterninger, og tilsætæblemost, gløggsirup og calvados. Ryst grundigt. Hæld blandingeni glas, og top med mousserende cider eller vin.

  3. Voila!

Slagterens bedste tips til julemiddagen

Slagtermester Peter Føhrby Olsen fra Kvickly BROEN Shopping giver her sine bedste tips til julemiddagen. Spoiler alert – det handler om planlægning og god tid.

 

Det er fornuftigt at begynde i god tid når, maden skal laves til juleaften for, der er meget, der skal laves.

Du kan for eksempel sagtens lave juleanden dagen før. Det er vigtigt at stege den ved lave grader så, den ikke bliver tør.

Når tiden så nærmer sig juleaften, så parterer du anden og steger stykkerne af ved høj varm i ovnen – gerne ved 220 grader. Så får den lige det sidste og skindet bliver som regel dejligt sprødt.

 

Bløde flæskesvær er et andet kritisk punkt, der kan give dårlige jule-nerver, men her er der også hjælp at hente fra Kvicklys slagtermester.

Sørg for at sværen er ridset helt igennem, men du må ikke skære i kødet, det er kun fedtet, der skal skæres i, og så skal du bruge rigeligt salt. De to ting burde give knasende, sprøde flæskesvær, der kan gøre enhver julegæst lykkelig.

 

Slagerens egen jule-favorit

Når Peter skal vælge sin egen favorit på julebordet, så er han ikke i tvivl.

Jeg elsker en god ribbensteg, der har stået lang tid i ovnen.

Når jeg laver ribbensteg, så giver jeg stegen 3 timer i ovnen ved 160 grader, det kan den sagtens tåle, og den ender med at blive mør og saftig. Det er superlækkert. Og så skal der selvfølgelig rødkål til. Herregårdsrødkålen (fra Beauvais) er min favorit hvis, jeg ikke har tid til at lave den selv.